500 gram ytrefilet

Salt og Scandinavian Forrest krydder

Meierismør til steking

Krydre fileten i god tid før den skal stekes så det får trekke godt inn, og stek den så på sterk varme i meierismør på alle sider. Legges i aluminiumsfolie i stekeovnen på ca.130 grader til steketermometeret viser 60 grader før den tas ut og får hvile i folien. Kraften som samler seg i folien tømmes i sausgryta.

Ferdig laget på tallerken

Fløtesaus

50 g meierismør

Ca. 50 g. hvetemel

½ l. kraft eller buljong

3 dl. Matfløte

1 ss. Tyttebærsyltetøy

½ ss. Soyasaus

Salt, pepper og Scandinavian forrest-krydder etter smak

 

Smelt smør i en jerngryte og rør inn hvetemel til en passe tykk jevning. Rør godt mens den brunes så den ikke brennes. Når den er passe brun, hell i kraften og matfløte. Kok godt inn, og spe eventuelt på med mer vann eller fløte dersom den blir for tykk. Krydre etter egen gane, og ha i tyttebær og soyasaus. Noen liker brunost og rømme i viltsauser, men dette er noe jeg personlig ikke liker.

 

Hasselbackpoteter med hvitløkssmør

2 poteter pr. person

Hvitløkssmør

Hvitost

 

Skrell potetene og skjær tynne skiver uten å skjære gjennom poteten. Smør hvitløkssmør imellom skivene, men vær forsiktig så ikke poteten deles. Legg dem i en ildfast form, strø over ost og sett i ovnen på 225°C i ca. 40 minutter. Det kan hende de trenger lengre tid, alt etter størrelsen på potetene.

Hasselbackpoteter

Stinesen`s  honning-glaserte rosenkål med valnøtter

Dette tilbehøret fikk jeg første gang servert hos min gode svoger Tor. Han er en kløpper på kjøkkenet og kommer ofte med gode tips og nye friske ideer.

½ pakke rosenkål

1 ts.salt

2 ss. meierismør

2 ss. Honning

40 g. valnøtter

Kok opp vann og salt og kok rosenkålene til de er møre.

Smelt smøret i en stekepanne og ha i honningen. Hakk valnøtter, og ha både rosenkål og nøttene i stekepannen. Glaser dette til honning og smørblandingen er godt innkokt og begynner å bli seigt. Dette gir en god og søt smak på rosenkålen, og for de som syns at rosenkål er en anelse besk vil dere bli overrasket over den gode og milde smaken.

Stinesen`s honningglaserte rosenkål

Pærer i tyttebær

½ pære pr. person

125 g. tyttebær

Sukker

Vann

1.5 dl. Vann

Dette er enda et søtt alternativ til tilbehør, og når man har honning-glaserte rosenkål er det strengt talt ikke nødvendig med fler søte alternativ. Jeg ønsket imidlertid å ha med dette, da jeg syns det er godt som tilbehør til vilt, og noe annet enn hva vi vanligvis bruker.

Kok opp tyttebær i vann og sukker, skrell pærene og del dem i to. Legg dem i tyttebærvannet og trekk til de er møre. Jeg lot dem stå i ca. 30 minutter, men jeg hadde så vidt varme på, og passet på underveis så de ikke ble for bløte.

DSC_1393

Eva`s soppblanding

1 boks forvellede, fryste kantareller

100 g. sellerirot

1 liten løk

Salt og pepper

Meierismør

 

Kutt sellerirot i tynne staver og skjær løken i skiver. Stek alt sammen i smøret, og krydre etter egen smak.

Evas soppblanding

Blomkålpurè

1 blomkål

Salt

Vann

½ dl. Matfløte

1 ss.meierismør

Salt og pepper

Kok blomkålen i vann med salt i.Sil av vannet, ha i matfløte og smør og mos til purè med en stavmikser. Krydre etter egen smak.

Server gjerne med tyttebærsyltetøy eller rognebærgele. Velbekomme!

 

Mvh. Eva Forbord