Tjelknøl (Trykk på bildet for link)

Tjelknøl er en rett som er kommet over fra de svenske skoger. Det spesielle med denne måten å tilberede elgsteken på er at den skal stekes rett fra dypfryst tilstand og legges i krydderlake etter den er ferdigstekt.

Jeg hadde bedt inn til påskemiddag, og vi var ni til bords med stort og smått. Jeg regner ca.6-7 voksne. Steken var på hele 2.8 kilo, og vi sitter igjen med mye kjøtt.

Tjelknøl av elg

2.8 kg elgstek

1.5 l. vann

1.5 dl. salt

3 ts. Sukker

1.5 ts. Pepper

2 laurbærblad

Legg steken i en ildfast form og sett i stekeovnen på 90 grader. Stekes i 5-6 timer, alt etter størrelse, før du setter i steketermometer i den tykkeste delen og fortsetter stekingen til det viser 65 grader. Da er steken medium stekt. Vil du ha den helt gjennomstekt lar du den stå til det viser 70 grader.

Jeg brukte til sammen 11 timer før steken var ferdig, men det kan ta opp til 12 timer alt etter hvor stor steken er.

Kok opp vann og rør ut saltet og sukkeret, ha i pepper og laurbærblader. Avkjøles så det ikke er for varmt, og helles i en dobbel plastpose. Steken legges rett i posen med krydderlake når den er varm, så knyter du godt igjen og lar det ligge og avkjøle. Ta ut steken etter 5-6 timer. Skjør den i tynne skiver før servering, og server kjøttet kaldt.

Fløtegratinerte poteter

12 poteter

6 dl. Matfløte

Salt, pepper og Scandinavian forest- krydder

Hvitost

Skjær potetene i skiver og legg dem i en stor ildfast form eller en langpanne. Krydre godt, tøm over matfløte og topp det hele med ost. Stek i ca. 30 minutter på 200 grader. Følg med så potetene er gjennomstekte.

Grønnsaksform

7 gulrøtter

½ sellerirot

½ kålrot

Rosmarin
En håndfull Cherry-tomater

Salt og pepper

Ha en god olivenolje i en ildfast form, del opp grønnsakene i grove biter eller staver og legg i formen. Grovhakk frisk timian og legg på toppen før du krydrer og heller over mer olivenolje.

Stek på 200 grader i ca. 30 minutter, og legg på tomatene de 10 siste minuttene.

Fløtesaus

Se oppskrift fra ytrefilet av hjort. Jeg laget en tilsvarende saus til denne retten også, men brukte 150 gram smør og hvetemel og tilsvarende økt mengde væske for å få nok saus. Jeg er alltid redd for å lage for lite saus, og det ble rikelige mengder til oss alle!

Jeg serverte også honning-glaserte rosenkål, noe dere også finner oppskrift på under hjortefilet-middagen, samt blomkål og tyttebær. Kjøttet ble akkurat salt nok, og gjestene var fornøyde.

Velbekomme.

Mvh. Eva Forbord