Heptagenia sulphurea (Gul flatdøgnflue).
TRYKK PÅ BILDET FOR INFO.

Heptagenia sulphurea (Gul flatdøgnflue).
Kroppen er 10-14 millimeter lang. Tydelig gul på farge. Vingene er trekantet og holdes rett opp og ut fra kroppen i hvile. Årenettet i framkanten av vingene er gult og mørkere lengre bak. Lengst bak på bakkroppen er det to haletråder (cerci).
Nymfene er mellom 10-14 millimeter lange og har en flat kroppsform med tre haletråder. De har utvendige gjeller på bakkroppen og beina, og særlig lårene (coxa) er store og kraftige.
Gul flatdøgnflue finnes i ferskvann, i og ved små bekker og større elver med rasktstrømmende vann og steinbunn.

Gul flatdøgnflue lever mesteparten av sitt liv som larver eller nymfer.

Eggene slippes av hunnen ned på vannoverflaten. De synker straks til bunnen. Nymfene lever av organisk materiale som alger eller råtnende planter, men også av andre mindre dyr eller fiskeegg.

Gul flatdøgnflue tilhører gruppen insekter med ufullstendig forvandling, som betyr at den ikke har et puppestadium mellom nymfestadiet og «Fluestadiet» (imago). Døgnfluenes livssyklus er enestående i dyreriket på grunn et mellomstadie kalt subimago som ingen andre kjente insektsgrupper gjennomgår. Fluefiskere kaller dette stadiet for dun (engelsk).

De voksne flyr fra juni til juli, og kan ikke ta til seg føde eller fuktighet som voksne individer. Hanner lever sjeldent mer enn ett døgn.
Kilde: Wikipedia.
Gode Imitasjoner: (Se link under)
Imitasjon 1
Imitasjon 2
Foto: Espen Pedersen