Etter å ha jaktet etter storørret med tørrflue i stillevann i snart noen tiår, vil jeg her prøve å dele mine erfaringer her på hvordan jeg får gode resultater på mitt sommerfiske i varme sommervann. Dette er kun mine erfaringer som det blir skrevet om, andre foretrekker sikkert andre måter og metoder. For noen er dette kun basic informasjon, men jeg håper at nybegynneren kan få noen tips slik at de også kan få et litt bedre resultat på sine fisketurer.

Selv om det ikke er i noen spesifikk klekkeperiode eller at vannene har blitt sommervarme slik at fisken står dypt på dagen, er det også gode muligheter for stor fisk.  Jeg har fisket mye i høyfjell, men også i skogstjern der hvor vegetasjonen er mer frodig og insektslivet virker mer mangfoldig. Jeg har fisket til alle døgnets tider og i nesten all slags vær. I nesten alle vann som har en viss størrelse finner man også stor ørret. Med stor ørret mener jeg fisker fra 1 kg og oppover. Flere store vann har et mangfold av mindre fisk som ikke er særlig kresen på hva man presenterer på dens matfat, de tar det de kommer over til alle døgnets tider. Dette er kun mine erfaringer som det blir skrevet om, andre foretrekker sikkert andre måter og metoder.

Den store ørreten står som oftest på litt dypere vann på dagen. På dypere vann er det kjøligere vann, men til kvelden på de mørkeste timene går den inn på grunnere vann for å spise. Det er da du med fluestangen har størst sjanse for å ta disse store fiskene fra land. Som oftest er det også på denne tiden av døgnet det er helt blikkstille vann. Dette er ikke noen fordel for fluefiskeren, da du kjapt kan bli avslørt av den skye storørreten. Fortommen er ganske avgjørende ved blikkstille vann. Jeg bruker aldri tykkere spiss enn X5 (0,15mm) ved slike forhold. Jeg bruker helst x6 eller x7  som for min del holder mer enn nok. Jeg har fått flere fisker på over 2 kg. hvor X7 spiss har holdt godt. Ved fiske med slik tynn spiss er det avgjørende at du har en snelle som har en jevn god brems som ikke lugger. Jeg for min del bruker LTS Ephemera 5-6 snellen og Loomis sin Current snelle som begge har utrolig jevn brems. (Men det finnes et hav av gode sneller der ute) Dette gjør at jeg veldig sjeldent ryker fisk pga. tynn fortom. Ved slikt blikkstille vann er det også nesten et must å få fortommen under vann, ikke la den ligge på overflaten og lage et avtrykk som fisken lett kan se. Dette kan du unngå ved å bruke «Mud paste» som du gnir fortommen din inn med, eller bruke microringer som trekker fortommen under vann. Ser du allerede fisk som beiter i nærheten av deg, unngå å kaste for mye. Fisken beveger seg nå rundt omkring på leting etter mat. Ligger flua di godt ute på vannet der  fisken har vært tidligere, la den for guds skyld ligge da fisken mest sannsynlig vil komme tilbake dit. «Hot Spots» for meg er viker som er litt langgrunne. Om det er et nes eller en liten holme her så er jo det opptimalt, da slipper man også å vade ut i vannet mens man fisker. Må man vade ut så gjør dette i langsomme bevegelser, å løft beina godt over bunnen slik at du slipper unna at stein skraper mot hverandre. Lyden bærer laaaangt under vann. Gjør man dette, er det svært så forbausende hvor nære storfisken kommer.

Så over til mitt fluevalg. Når man fisker på den mørkeste tiden av sommernatten er det viktig at fluen er godt synlig. Fluer som er av «godt» volum er gode fluer. Fluer med «godt» volum er fluer med gode kontraster opp mot himmelen. Min favoritt flue til dette fisket er «Mygghanken», eller Daddy longlegs som de fleste fluefiskere kaller den. Dette er en flue som lager et stort avtrykk i vannet, som gir fisken bedre mulighet for å oppdage den. Når vannet er blikkstille, smør deg med tålmodighet og la fluen ligge. Dette øker sjansen for at du ikke skremmer fisk som er ute å beiter. Her får du som regel ingen varsel med et plask om at fisken har tatt din flue, men et lydløst sippvak som kun etterlater seg ringer. Da må du være klar til å reise stanga. På morningen når lyset kommer tilbake på himmelen, er det to andre fluer som jeg har veldig god suksess med på høyfjellet. Dette er  klassikere som heter Black Gnat og Blue Dun. Dette er to fluer som fisker godt på fjellet uansett under tørrfluefiske i høyfjellet.

Er det litt vind i luften som lager små krusninger (Oterbris) på vannet, skifter jeg derimot over til en Muddler. En mørk Muddler  i krokstr. #8 gir en veldig god kontrast opp i mot himmelen. Denne kan imitere musunger, småfisk, lemmen, osv. Dette er svært attraktive dyr for fisken som gir den mye mat. Jeg veksler mellom hvordan jeg fisker disse. Jeg drar dem som oftest veldig rolig inn mot meg. Handtwisting er også noe jeg gjør for å variere på tempoet. Når fisken tar disse «fluene» er det ikke med små sippvak. Som regel tas disse hardt og brutalt noe som gjør opplevelsen utrolig spennende. Også her er det viktig at fortommen lager avtrykk i vannfilmen. Få den under overflaten og gjør den mindre synlig.

DSC_0137 Min favorittflue for nattfiske etter storørreten.  ( http://www.fiskefeber.net/produkt/muddler-minnow-olive-8/ )

Etter å ha fått fisk på en plass bruker jeg som regel å gå til neste vik eller la plassen hvile slik at jeg ser at det kommer nye fisker inn som beiter.

Jeg håper mine erfaringer vil inspirere de som evt. har lyst til å prøve dette nydelige nattefisket. Det er utrolig spennende og avslappende på samme tid. Finn deg en langgrunn bukt en natt, så er det bare å kaste ut flua…..kanskje kommer storfisken.

Sov på dagen….fisk på natta.

Mvh. Espen P.

Tagged on: