Etter ukesvis med regn kom endelig sola i Trøndelag, og vi kunne plukke løvetann for å lage løvetannsirup. Det bugnet av den gule plagen, som nå regnes som vårens gull her i huset. Jeg tok med meg jentene våre, Andrea, Julie og Dina, og tantebarna Ella og Nora, samt bestefar på løvetannplukking, og med fem ivrige barnehender samt oss to voksne fikk vi fylt en hel bærepose med blomsterhoder!

Løvetann2 Løvetann3

Det resulterte i et par timers etterarbeid, der jeg og Andrea satt ute og klippet av de gule kronbladene. Det ville blitt for bitter smak dersom vi hadde kokt hele blomsterhoder. På en liter vann og et kilo sukker måtte jeg ha 200-250 gram løvetann, og jeg var spent på hvor mye alt vi hadde plukket ville veie til sammen. Forfrosset på fingrene og vel ferdige veide vi herligheten, og tenk; det var hele 1,1 kg kronblader!

IMG_0125

Jeg fordelte det på to kasseroller, helte over vann og la i skiver av sitron og lime. Dette skulle småkoke i 20 minutter, og settes kjølig til neste dag.

IMG_0129

Så ble gjort. Neste dag silte jeg av saften i fler omganger for å være sikker på at alt av blomster var fjernet, og kokte det opp igjen med sukker. Et kilo sukker pr. liter væske.

IMG_0130 IMG_0133

Vi måtte prøvesmake litt allerede når sukkeret var kokt inn, bare for å kjenne hvordan det ble. Espen trodde at jeg hadde hatt i mye honning, for det smakte honning av sirupen. En frisk, litt syrlig honningsmak. Nam!

Det sto og kokte i noen timer, og underveis fjernet jeg skum for at det skulle bli så blankt og fint som mulig.

IMG_0135

Jeg sjekket underveis om det ble seigt nok ved å øse litt oppi ei skje og avkjøle det, og etter ca. tre timer var det såpass seigt at jeg mente det var ferdig.

Jeg hadde varmet glass og lokk i stekeovnen på forhånd, fylte de fleste av glassene med valnøtter, og noen uten. Så helte jeg sirupen over, skrudde igjen lokkene og satte glassene opp ned. Det dannet seg vakuum i glassene, noe som viser at de ble tette.

Dette er godt å bruke på pannekaker, vafler eller på is, og så syns jeg det er godt på en god ost. Blåmuggost eller en god Brie.

Vel bekomme!

IMG_0137

Mvh. Eva Forbord