Etter å ha fått en god del spørsmål om hvordan jeg lurer fisken helt i starten av sesongen, vil jeg her med dette innlegget prøve å forklare en helt enkel men effektiv «fluerigg» for fluefiskere som sliter litt med tidligfisket sitt.  Dette er en rigg som jeg bruker rett etter at isen har begynt å åpne seg. Det finnes sikkert «rigger» eller metoder som er bedre enn dette, men det her er bare en måte som fungerer godt for meg. Dette er på ingen måte en metode som jeg har funnet opp, men som jeg lærte av boken Fiskesommer, som er skrevet av Bjørnar Skjevdal.

I starten av min «tidligfiskekarriere» slet jeg veldig med å få fisken til å ta mine lekre kreasjoner av både mygg, fjærmygg og snertne små steinfluer som jeg så krype på iskantene rundt om på vannene. Selv om det var stor aktivitet i vannfilmen av nydelige ringer som ble laget av fisken, var det svæææært så sjeldent at min tørrflue bukket under. Iveren etter å få fisk, gjorde at jeg faktisk prøvde dette i flere sesonger uten så mye hell. Jeg måtte fram med nymfeboksen, så det ble jo noen fisker, men gud så mange turer uten fisk. Jeg skjønte i ettertid at fisken ikke spiste i vannfilmen, men at fisken beitet på nymfer som var på vei fra bunnen og opp for å klekke. Vakringene var ofte fisk som bare kom for nær overflaten slik at den lagde disse frustrerende ringene som lurte meg totalt.  Etter noen år leste jeg boka til Bjørnar Skjevdal som har tittelen «Fiskesommer». Her hadde Mr. Skjevdal svaret på mine problemer.

tørrflue med opphenger (Trykk bilde for større.)

Etter at jeg ble kjent med denne riggen har tidligfisket mitt blitt helt annerledes for min del. Nå er det sjeldent man tar turen uten å få fisk, også tidlig på sesongen.

Hvordan fluer jeg bruker? Jeg bruker som regel Palmermygg eller Forsknott som flottører. Disse er fluer som er godt synlige fluer, som gjør at man ser at de forsvinner under når fisken tar. Nederst på riggen henger jeg imitasjoner av myggklekkere. Dette er vell det nærmeste man kommer «dupp-fiske» med fluestang. Lengden mellom tørrfluen og opphengeren varierer jeg. Jeg starter på 10 cm, men øker lengden etterhvert til jeg evt. får fisk. Hvorfor jeg fisker med kort avstand til å begynne med er pga. at det blir vanskeligere å kaste langt jo lengre avstanden ned til opphengeren er,

Etter en lang vinter er jo dette et fiske som har blitt utrolig givende for meg. Man tenker at endelig er sesongen i gang, alt blir bare bedre framover.

IMG_4544[1] (Trykk for større) Alle fluefiskere gleder seg til dette synet etter en lang kald vinter.

Jeg håper at noen har glede av dette tipset, for det forlenger jo den allerede korte fluefiskesesongen.

Mvh. Espen P

Tagged on: