Da er jeg i gang med pølsemakingen av årets kokmorr. Etter en nok så innbringende jakt har vi i år rikelig med elg og rådykjøtt som vi skal bruke på en del forskjellige pølsesorter. Vi skal lage kokmorr, spekepølse og snackspølse fra årets kjøtt. Noe blir røkt i vårt kaldrøykeri, men noe forblir også «urøkt.»

Etter å ha tint opp ca. 7 kg med småkjøtt fra vår fryser starter den største jobben med pølsemakingen. Den går ut på å kværne kjøttet. Jeg grovkværner kjøttet først en gang, før jeg kværner kjøttet til en finere deig etterpå.

kværning Trykk bildet for å se større.

Etter å ha kværnet opp deigen, må vi tilsette 30% spekk. Svinespekket ble kjøpt i frysedisken på Coop. Deigen ble satt på verandaen over natten (2-3 grader).

Morgenen etter ble vesken og krydderet tilsatt. Deigen ble bearbeidet og blandet for hånd.

IMG_6397 Trykk bildet for å se større.

Når deigen er smidig nok og lett å jobbe med starter jeg med selve pølsemakingen. Naturtarm fra gris bruker jeg på denne deigen da en god del av pølsene skal røykes. Naturtarm fra grisen tar lett til seg røyk, noe som gjør den veldig godt egnet. Tarmene får du kjøpt på noen butikker, men jeg er svært godt fornøyd med nettbutikken som jeg bruker. (Se nettbutikken her)

Så er det bare å begynne med pølsemakingen. Tar noen pølser før man kommer inn i det, men så går det lekende lett.

IMG_6402 Trykk bildet for å se større.

Jeg bruker kun en vanlig Kenwood Major maskin med kværn og pølsehorn til hele jobben. Dette er andre året jeg bruker denne maskinen på denne jobben, så den holder mål og vell så det til mitt bruk.

Etter å ha maket en haug med pølser blir disse her tørket i et par timer ute, før de blir hengt opp i vårt hjemmelagde kaldrøkeri.

røykeskap Trykk bildet for å se større.

Nå er det bare å fyre i røykeovnen. Pølsene blir røkt på eikespon i 3-4 timer. Dette setter en god lettrøktsmak på pølsene.

røykovn Trykk bildet for å se større.

Oppskriften/blandingsforhold på våre pølser ser du HER. Dette er en oppskrift som vi avviker litt fra år til år, men i prinsippet er dette blandingsforholdene.

Vel bekomme.

Mvh. Espen Pedersen