Granskuddgele (Trykk på bildet for større)

Granskuddgele

Grantreet, Picea abies, er en av treartene som innvandret til Norge rett etter istiden. Det er en hardfør tresort som har overlevd og utkonkurrert andre trearter, og utgjør nå hovedmassen av skogen i Norge(Store Leksikon).

Om våren er de friske, myke granskuddene en utmerket råvare for matlaging, og man kan lage både gele og sirup av dem. Jeg har ennå ikke prøvd granskuddsirup, men har prøvd meg på granskuddgele for andre gang.

Ved første års produksjon brukte jeg rårørsukker, da dette er et litt sunnere alternativ enn vanlig hvitt sukker. Det førte selvfølgelig til at fargen på geleen ble like brun som sukkeret, og det så ikke like delikat ut. Smaken var derimot veldig god!

I år brukte jeg vanlig hvitt sukker, bare for å se hvordan fargen ville bli med dette alternativet. Smaken var frisk og god, men med en mye lysere farge.

Våren kom sent i Trøndelag i år, så granskuddene ble ikke plukket før i slutten av juni! Da var det like før ferietid, så jeg la dem i poser og frøys det ned i håp om at de skulle være brukbare etter sommerferien. Det var de.

Først skylte jeg granskuddene godt og la dem i en stor kasserolle, skar opp sitron og la oppå, og fylte opp med vann så det dekte granskuddene.

Dette kokte jeg i 40 minutter på svak varme før jeg silte av granskudd og sitronskiver.

Videre hadde jeg i 1 kg. sukker pr. liter væske og Certo fruktpektin, kokte dette opp og skummet godt av før jeg helte det på rene, steriliserte glass.

Grunnen til at jeg hadde i fruktpektin var at jeg var usikker på om det ville stivne, i og med at granskuddene hadde vært en tur i fryseren først. Sitronen ville sikkert ha bidratt til å få geleen stiv, men jeg ønsket ikke å ta sjansen.

Glassene snudde jeg opp ned til geleen var blitt kald.

Jeg serverer geleen til alt av viltkjøtt, som et alternativ til tyttebæra.

Velbekomme!

INGREDIENSER GRANSKUDDGELE:

Granskudd

Sitron

Vann

Sukker

Evt. pektin

Hilsen Eva Forbord