Elgstek (Trykk bilde for link)

I mange bygder i vårt langstrakte land er elgstek en tradisjonsrik søndagsmiddag. Så lenge man husker å bruke steketermometer vil man garantert oppnå et godt resultat av kjøttet, og med mye godt tilbehør og deilige sauser vil det bli et supert resultat med fornøyde middagsgjester.

Jeg prøver gjerne ut nye varianter av tilbehør, og denne gangen ble det søtpoteten som var det nye innslaget hos oss.

Her kommer oppskriften på dagens måltid for 6 personer:

STEKEN

1.6 kg. elgstek

2 små løk

Evt. gulrøtter, selleri

1 l. vann

Gni inn steken med forskjellige krydder og la det ligge en liten stund å trekke inn. Jeg brukte pepper, salt, salvie og rosmarin.

Brun steken i smør på sterk varme i stekepanna så den får en fin stekeskorpe på alle sidene før du legger den på en rist over langpanne med vann, løk og evt. andre grønnsaker i.

Når man steker kjøttet på høy varme dannes det en karamellisert skorpe, og man fyrer i gang den såkalte Maillardeffekten. Det innebærer at man frigjør masse smaker i tillegg til de man får ved en «vanlig» karamellisering. Maillardeffekten innebærer at man får et fullt, intenst smaksresultat i skorpen ved steking. Pass bare på så du ikke brenner kjøttet!

Sett steketermometeret i den tykkeste delen av steken, og stek på ca.125°C i ca.2 timer.

Ved 65 grader er steken medium stekt med en lys rosa farge.

Ved 70 grader er steken gjennomstekt.

Surring av steik Elgsteik ferdig surret

FLØTESAUS

150 g smør

Hvetemel/finmalt speltmel

Kraft fra steken

6 dl.matfløte

Pepper

Salt

Einebær

Rosmarin

Salvie

1 ss.blåbærsyltetøy

Først smeltet jeg smøret i en jerngryte, og rørte så inn godt med mel til passe tykkelse. Jeg valgte speltmel, da jeg ønsker å bruke minst mulig hvetemel. Rør godt i jevningen underveis mens den brunes så den ikke brenner seg. En god saus er halve måltidet!

Når jevningen var sånn passe mørk tømte jeg oppi en boks matfløte. Jeg silte av kraften av steken, og tømte i halvparten. Jeg ville passe på så sausen ikke ble for tynn. Etter hvert som det kokte inn hadde jeg mer kraft og fløte i, og smakte til med salt, pepper og andre krydder. Jeg knuste noen einebær og hadde i, og en liten spiseskje blåbærsyltetøy for å få litt søtt i. Sausen putret i et par timer, men det er ikke nødvendig for å få til en god saus.

RÅSTEKTE POTETBÅTER

Råstekte båtpoteter

1 kg poteter

Olivenolje

Salt

Pepper

Potetene ble kuttet i båter og lagt i en stor, ildfast form. Jeg hadde på forhånd hatt olivenolje i formen, og jeg helte mer olje over etterpå også. Maldonsalt og grovkvernet pepper, bland godt, og vips er potetene klare til å stekes. De ble stekt i ca. 30 minutter på 175°C.

GRØNNSAKER

Rotgrønnsaker

Broccoli

Olje

Salt og pepper

Jeg kuttet gulrøtter, sellerirot og kålrot i staver, samt broccoli i små buketter. Jeg helte over masse olivenolje, og krydret med salt og pepper. Jeg hadde tenkt å steke dette i stekeovnen, men på grunn av plassmangel tømte jeg det over i en kasserolle sammen mer olivenolje og kokte det i den i stedet. Sett et lokk på kasserollen, og kok grønnsakene i oljen. Pass på så det ikke blir for sterk varme, for da svir det seg i bunnen.

KANTARELLER

Kantarell og løk

Kantareller

2 små løk

Smør

Salt og pepper

Løken skjæres i skiver og stekes i smør, salt og pepper sammen den forvellede kantarellen i stekepanna

SØTPOTETMOS

Ca 800 g. søtpotet

2 dl. Helmelk/ fløte

1 ss. Smør

Maldonsalt

Søtpoteten kokes hel, og med skallet på i ca 45 minutter til den er myk og nesten slipper skallet selv. Avkjøl, ta av skallet og mos den med stavmikser sammen med de øvrige ingrediensene. Smak til med salt, og evt. pepper om du ønsker.

Det ble et friskt innslag på tallerkenen, både i farge og smak!

Server gjerne med «nyrørte» tyttebær og hjemmebakt flatbrød.

Ferdig på tallerken

Velbekomme.

Mvh. Eva