Test av Heldre skalljakke.

Vi gir Heldre Innside out Skalljakke 4 av 6 Stjerner .

IMG_0056

Denne jakken er en lavbudsjett jakke og koster KUN 799,- kroner på Outlet Lade.

Dette er en 3 lags skalljakke.

Jakken har god passform og virker solid.

Gode lommer på bryst og sider. YKK glidelåser på hele jakken.

Gode justeringsmuligheter på hette med hele tre strammestropper.

To strammestropper i livet.

Vannsøyle på 15000 mm.

Tapede sømmer.

Jeg avlsuttet   min 2 sesong med Heldre Innside Out Skalljakke i fjor. Da hadde den vært med på både sommer og høstturer  i Børgefjell samt fisketurer til Island. Jakken har overrasket meg positivt da den har holdt seg mye bedre enn hva jeg først trodde. Nå etter 2 år med røff bruk har den begynt å trekke litt vann igjennom, men for en jakke til 799,- forventer jeg ikke mere enn dette.

Så om Heldre klærne duger? Ja det gjør de så absolutt. Du får faktisk mye klær for pengene.

 

Test av Helsport Fjellheimen SuperLight 4.

Vi har testet Helsport Fjellheimen SuperLight 4 og gitt det 5 av 6 stjerner.

IMG_1439

Tekniske data oppgitt av produsent.

Type telt: Tunnel
Personer: 4
Mål pakket: 19×42 cm
Vekt: 2,51 kg (inkl. plugger)
Vekt plugger: 0,15 kg | 17 stk
Stanglengde: 1×330 + 2×364 cm
Tilbehør: Rep kit innhold: stofflapper, nål og tråd, reparasjonshylse og ekstra stangledd.
Innganger: 1
Bagasjerom: 1
Stenger: DAC Featherlight NSLTM (36 cm segmenter)
Stoff yttertelt: Helsport Rainguard® Superlight, 2000 mm 15D Nylon
Stoff innertelt: Helsport Airflow Superlight, Nylon
Stoff bunn: Helsport Rainguard
® Pro, 3000 mm 40D Nylon
Med fargekoder på stenger og klips gjør det oppsettingen av teltet enkelt.
Et utrolig lett telt med mye plass. Innerteltets høyde er på hele 110cm på det laveste punktet, noe som gjør at du kan sitte oppreist inne. Med sine 210 cm i bredden har du god plass for 3 personer. Det går også med 4 personer om man legger seg på tvers, da teltet er 225 cm i lengden.
Smarte ringer i taket på innerteltet gjør klestørken enkel.
Det som er en nyhet på disse teltene er Helsport AirFlow II® ventilasjon som sikrer mer frisk luft, bedre sovekvalitet og økt luftsirkulasjon som gir mindre kondens.
Dette er en ventilasjon som gjør jobben sin med å forminske kondens. Man kjenner virkelig luftgjennomstrømmingen i teltet når full lufting står åpent.
To lommer på hver side inne i teltet gjør det enklere for deg å organisere.
Ytterrommet er stort. Her har du mer enn nok plass til bagasje, samt at du fremdeles har god plass til matlaging.
 Det som drar teltet ned fra 6 til 5 er tre forskjellige punkter.
1. Vi savner en bardun oppe på det høyeste punktet i hver tverrende. Dette for et mer stabilt telt. Det ville gjort det mye lettere å strekke ut teltduken på en god måte slik at man unngår folder i duken som holder på fukt.
2. Teltpluggene har noen utrolig skarpe kanter som gjør det vanskelig å få disse ned i bakken uten å ha med seg hammer. For ikke å tenke på hvor stor skade disse vil gjøre på en fot som sparker borti.
3.Døren på ytterteltet skulle ha hatt glidelåsen vendt andre veien. Slik kunne vi ha åpnet døren fra innerteltet. Du når ikke glidlåsen fra innerrommet slik som det er nå.
 IMG_1872
4. Veiledende pris på teltet, kr. 10 999,00 ut i fra Helsport er i høyeste laget.
Konklusjoner er at dette er en nydelig bolig å ha med seg på lange fjellturer. Et romslig og lett telt til lange turer i fjellet.

Ny tur….. to fisk på over kg.

Idag dro jeg til en elv som jeg ikke har vært å fisket i på noen år. Tidligere har jeg tatt en god del fisk her på over kg. Pga av fremkommeligheten til elva, drar jeg ikke så ofte hit. Det burde jeg kanskje gjøre. Hadde godt med døgnflueklekkinger nesten hele dagen. Dette resulterte i tilsammens 8 fisker.  1,3 kg og 1,1 kg. var de to største. resten lå imellom 400 og 800 gram. Jeg traff flere fiskere på den timen det tar å gå inn til denne perlen.

En nydelig dag med steikende sol, fine fisk og store klekkinger.

IMG_1193 All fisk ble satt ut igjen.

IMG_1175 Fine Tegninger

IMG_1155 På vei mot friheten.

IMG_1152 Fin «gullbarre».

Første turen i elva….. fisk over kg.

Det har vært en travel vårsesong for oss her i trøndelag. Ferdigstilling av hus for salg, vi har gifta oss, forberedelse for overtakelse av gården osv. Vanligvis på den her tiden av året så ligger jeg vel på ca. 20 turer frem til nå. Jeg har kun vært på en stillevannstur i stamtjønna før denne turen. Nå satte jeg nesen mot gamle nord-trøndelag. En av mine favorittplasser for elvefiske.

Jeg skulle dra alene for å fiske i et døgn. Da trenger man kun fiskeutstyret, grillpølser og øl.

Rævva fiske de første 21 timene. Kun 8 grader å tåke i lufta.  Ikke et vak å se. Så 2 timer før jeg skal kjøre hjem løsner det virkelig. Solen titter fram et øyeblikk og det blir en varmere tilværelse i elva. Så etter noen minutter kommer Baetis etter Baetis  seilende nedover elven. Plutselig ser jeg flere fisker som slurper i seg den nydelige lille døgnfluen.

Jeg har fått filmet en god del, slik at jeg skal legge ut en film etterhvert.

Resultatet ble pene 4 fisker.

Fisk nr 1. 0,7 kg.

Fisk nr 2. 0,3 kg

Fisk nr 3. 1,1 kg.

Fisk nr. 4 0,3 kg.

En god start på sesongen for mitt elvefiske.

 

 

 

 

IMG_1086 En god start på elvefisket.

IMG_1097 Nydelige prikkefanter.

IMG_1104 En Nohackle Baetis ville fisken ha. Krokstr. #16

Min 17. tur inn i hjertet av Børgefjell

Sommeren 2018 dro vi på tur til vårt eventyrlige Børgefjell. Vi skulle ha en uke inne i vårt paradis for fiske og rekreasjon. Dette var min 17. og Eva sin 7. tur inn til hjertet av Børgefjell.

IMG_0860[1] Mektige Børgefjell.

Første etappen var på litt over 3 timer før vi slo leir på en av våre favorittplasser.

IMG_01712

DSC_0005 Første teltleir.

Det hadde vært en ekstremt tørr sommer så insektslivet var nesten helt fraværende. Vi har jo som kjent med kun fluefiskeutstyr på våre turer så her var det utfordringer i all mass. Børgefjell er et meget lett område å fluefiske i, bare man vet hva som klekker til en hver tid. De fleste vann huser nydelig fisk som er knallrød i kjøttet. På den første kvelden så vi nesten ikke vak i det hele tatt. På de få vakene vi så klarte Eva å berge kveldsmaten med en steikørret.

IMG_0142[1] Kveldsmaten er berget.

På dag to var det såpass fint vær at vi bestemte oss for å fiske og bli ved det samme vannet i en natt til. Vi traff to hyggelige karer fra Levanger som var på noen dagers tur på kryss og tvers av Nasjonalparken. Den ene som fisket med flue hadde glemt av flueboksen sin hjemme slik at utvalget hans var svært så beskjedent. Vi syntes synd på denne fiskeren så vi overrakte ham en god slump med fluer slik at han også kunne fortsette med fisket. Som takk ble det spandert to rikelig klunker med akkevitt som smakte fortreffelig. Etterhvert som vi kom skikkelig i gang med vårt fiske, ga det seg også uttelling i noen pene prikkefanter. Da ble det etterpå fråtsing i deilig, knallrød gourmetfisk.

IMG_0160[1]

IMG_0170[1]

IMG_01672

Etter en stund utpå dag 2 møtte vi et nytt par som kom gående langs vannet. De stoppet og slo av en hyggelig prat. Det viste seg at de var fra Hamar. De hadde allerede vært noen dager i fjellet da deres nye ekspedisjonstelt fra Bergans hadde fått spjæret en teltstang. Beltespennen på sekken hennes fra Bergans hadde også sprukket. De tok ikke sjansen på å være langt inni fjellet, så de var på vei i retning av  bilen igjen. Utpå denne kvelden tok jeg mot til meg å gikk ned på kne til Eva. Svaret ble selvfølgelig ja, så da ble det både akkevitt og en boks pils som Eva hadde båret med inn som overaskelse. Disse hadde hun tenkt at vi skulle kose oss med når vi var laaangt inni fjellet.

DSC_0061 Eva har nettopp svart JAAA.

Påfølgende dag skulle vi gå videre. Vi skulle innom et av de fjellrevhiene som vi bruker å sjekke om er bebodd. Vi gikk noen timer før vi var framme. Vi satte fra oss sekkene 500 meter før hiet. Så snek vi oss innpå med vinden imot. Da vi var på 50-60 meter la vi oss ned bak en stein for å se. Etter 30 minutter kom revemor med en rype i munnen. Fram fra hiet kom det hele 9 valper som sloss lenge om maten. Revemor holdt vakt hele tiden. Etter 10 minutter bjeffet hun en gang å vipps så var alle valpene i hiet. Snakk om kustus. Hun selv var nå rolig som skjæra på tunet. Hun ruslet rundt staselig på haugen sin. Hun la seg ned og gjespet før hun bare lå der å døset i kveldssola.

IMG_0027 Fjellrevmor på sin haug.

IMG_0032

IMG_0039

Etter å ha gått en time til var vi framme til vår neste teltleir. En fin tur i nydelig vær. Her var vi  framme ved et vann som vi bestandig har hatt godt fiske, men også her var det ekstremt lite med vak. Vi fikk kun et par fisker på kvelden før vi slo oss til ro i teltet.

IMG_0182[1] Eva prøver fiskelykken.

IMG_0205 Mira sliten etter en nok så lang marsj. Godt å få låne dunjakken da :)

På den fjerde dagen våknet vi opp til knallfint vær og godt over 20 grader i luften. Da var det klart for turens første ordentlige bad.

IMG_0931[1] Friskt ja.

IMG_0932[1]

Så var det bare å pakke sammens teltleiren. Vi skulle gå til et vann som er et sikkerstikk på disse turene. Det tar oss et par timer å nå målet, men hva gjør vel det i et slikt landskap. Vi var innom flere fjellrevhi uten å se antydning til liv i disse.

DSC_0172

 

 

IMG_0129[1] Da vi kom fram til vannet , kom denne karen flygende. BIBIO, RUSSERFLUA.

Før teltleiren ble satt opp rigget vi hver vår fluestang. Vi så ikke vak i det hele tatt. Aldri har vi opplevd så lite aktivitet i vannoverflaten på alle våre år her i Børgefjell. 3 vak ble sett på hele kvelden. På det ene av de tre vakene gikk flua mi under.

IMG_0174

IMG_0190

Etter denne natten bestemte vi oss for å dra ned til sivilasjonen igjen. Vi hadde nok en gang fått med oss store opplevelser fra Børgefjellet som vi aldri får nok av.

IMG_0933[1]

 

Mvh. Espen og Eva.

Vulgata i Stamtjønna.

Jeg kontaktet Øystein Lillesand for å høre om det var ledig oppe i Stamtjønna idag, og heldigvis var det ledig fram til i morgen. I  tolvtiden var jeg oppe ved vannet igjen og jeg så straks noen fisk som slurpet i seg store deilige Vulgataer. De 3-4 første fiskene som tok flua mi ville ikke sitte på kroken. Det blir fort litt mer vanskelig å kroke fisken når man fisker med fluer som er 4-5 cm lange. Øystein tok turen opp etter at jeg hadde fisket i 30 min. Han stod på berget og «spottet» fisk. «No kjæm den i mot dæ» sa han. «Han kjæm rett imot dæ no». Jeg la flua ut bare 10 meter i retning mot ham som stod på berget. Etter 10 sekunder forsvant flua ned i gapet på en vakker fisk som veide 0,6 kg. Det var virkelig artig med et forvarsel om at fisken kom i retning av der jeg stod. Vi pratet i noen minutter før jeg måtte ut i vannet for å prøve på flere fisk. Idag ble det 3 fine ørreter på Vulgataen. Greit fiske på et par timer.

IMG_0049

 

2,6 kg på Vulgata i Stamtjønna

Etter en hektisk uke med kurs gjennom jobb var det endelig fridag med fisketur. Jeg skulle opp for å se om det ble noe vulgataklekking idag. Med 7 grader og 6-7 meter i sekundet vind var det vel ikke med godt mot jeg kjørte opp. Da jeg rigget stangen så jeg noen «krigskip» som allerede hadde begynt å klekke. I den ene bukta var det nesten vindstille og fisken slurpet i seg disse store døgnfluene. Ingenting er vel så enkelt som Vulgatafiske når du kommer i en god klekking. Utrolige 23 fisker ble det på 3,5 time. Den største var en pen fisk på 2,6 kg.

IMG_0593[1]

IMG_0629[1]

 

 

Klekkingene er godt i gang så her er det bare å komme seg ut.

Har du lyst til å prøve Vulgatafiske i Stamtjønna så kontakt Øystein Lillesand på tlf 92029285.

Nydelig helg i Trøndelag.

Da det var meldt godt vær i helgen, med temperaturer på over 20 grader pakket vi sekken og reiste til tidligere kalt Nord-trøndelag. Et nytt område skulle utforskes da vi hadde fått noen tips om gode fiskevann. Forbauselsen var stor da vi kun så 3 vak på hele lørdagen. Sola stekte bra men nordavinden var kald. Vi gikk innom 5 vann på denne dagen uten å være i nærheten av å ha fast fisk. Da vi gikk til ro i teltet denne kvelden bestemte vi oss for å trekke oss lengre ned i dalen og heller prøve i en av elvene som vi tidligere har hatt god fiskelykke i. På vei ned fra fjellet fikk vi  trøbbel med bilen (luft i diesel systemet). Jeg må få takke min makker på jobb Tom Arne for bistand over tlf og god hjelp av lokalbefolkningen, samt den lokale bergingsbilen. Dere vet hvem dere er. Etterhvert kom vi oss iallefall i elva. Noen pene vak var det å se, men ikke full bonanza akkurat. Etter en times fiske og spotting fikk jeg endelig fisket på en fisk som stod og beitet. Noen Vulgata kom seilende, men ikke mange. Jeg satte på en Tan Vulgata som fikk seile i 10 meter før den forsvant inn i gapet til en pen fisk. Etter en god kamp fikk jeg endelig håvet fisken. Vekten viste 1,1 kg. Etter å ha fått bilde av fisken ble den satt forsiktig tilbake igjen. Dette ble faktisk den eneste fisken vi fikk denne helgen. Superfisket lar enda vente på seg, men det er rett rundt hjørnet.

Uten navn-1

 

IMG_0054

IMG_0523[1]

 

Idag fikk jeg se dronningen (ephemera vulgata) igjen.

Etter å ha hørt rykter om at noen hadde truffet på dronningen her i trøndelag, måtte også jeg ut for å se om jeg fant henne.  Sjansen for at jeg skulle treffe på noen kjempeklekking av Vulgata var vel ikke så stor. Etter å ha snakket med Øystein Lillesand som er grunneier for Stamtjønna var fiskekortet i boks. Da jeg ankom vannet så jeg noen vak men ikke noe ordentlig action ennå. Jeg satte meg på benken ved vannet for å vente på at vinden skulle løye litt. Etter ca. 15 minutter ble det nok så vintstille. Og der var hun, selveste «Ephemera vulgata». Jeg var snar til å få flua på vannet da jeg så noen skikkelige «kubber» rulle seg i overflaten. Ikke store klekkingen, men jeg talte 10-12 stk. der jeg stod å kikket på min Vulgata som var på enden av fortommen. I et pent slurp gikk den under, og jeg hadde fast fisk. Ikke store fisken(0,5 kg) men utrolig deilig å få sett de krigsskipene seile på overflaten igjen.  Da jeg hadde avkroket fisken og satt den ut  begynte det nok en gang å blåse. Jeg satt meg ned for å vente igjen, men vinden løyet ikke på den tiden jeg satt der. Jeg regner med at til helgen når gradestokken kryper godt oppover igjen, blir det nok et utrolig godt fiske i Stamtjønna. Det blir nok noen heftige klekkinger framover.

Ephemera (Bildet er fra 2016) I all hast glemte jeg fotoapparatet hjemme, kun gopro var med. (Filmsnutten kommer senere)

Har du lyst til å booke fiske for Stamtjønna så er det bare å ta kontakt med Øystein Lillesand på Tlf: 92029285

Takk for denne gang

Endelig over kg. på tørt.

Etter å ha planlagt fisketur med Mr. Lillesand var det i ettermiddag duket for tur til Stamtjønna. Eva hadde jo allerede passert kg. grensa så det gjorde ingenting at hun ikke kunne bli med.  At det hadde blitt kaldere i været  gjorde til at insektslivet var mye mindre aktivt i kveld. Det var utrolig lite vak i forhold til sist uke. Etter å ha fisket i 1 times tid hadde vi begge fått hver vår fisk. Vi tok en halvtimes pause før vi begynte fisket på nytt. Først ut med å få fisk var Øystein som hadde fått en fin bue på stanga. 5 minutter etterpå var det heldige meg som passerte kg. grensa for første gang i år. En gyllen hanørret på 1,1 kg. lå i håven. Den tok en Oliven Klinkhammer.

IMG_0199

Takk for denne gang. Til helga blir det fisketur til Nordland.

Espen P